Specifika školní jídelny
Pitný režim:
Děti mají po celý pobyt ve školce k dispozici pitý režim (několik druhů ovocných a bylinkových čajů, černý čaj s citronem, ovocné mošty nebo džusy ředěné vodou, vodu. Vodu mají k dispozici neustále).
Mléko a mléčné výrobky:
Jsou zařazeny do nabídky téměř denně, přičemž nezapomínáme ani na kysané mléčné výrobky a různé druhy sýrů. Děti mají vždy možnost volby mezi mléčným a nemléčným nápojem.
Ovocné svačinky:
Dbáme na každodenní přísun vitamínů. Ten je zajištěn ovocem dle sezónní nabídky.
Ovoce je součástí ranních mís.
Čerstvá zelenina:
Zelenina je zastoupena ve svačinkách i obědech, nejčastěji formou příloh a salátů.
Také čerstvá zelenina je součástí ranních mís.
Luštěniny a obilniny:
V podobě polévek, zavářek do polévek, pyré, kaší či pomazánek je děti dostávají téměř v každodenním jídelníčku. Pravidlem jsou cereálie ke svačinkám, pokud se hodí.
Polévky:
Zeleninové vývary a krémové zeleninové polévky doplňujeme o pohanku, jáhly či zavářky z celozrnných mouk.
Maso a masné výrobky:
V jídelníčku mají děti všechny druhy masa (ryby, kuřecí, králičí, krůtí, vepřové, hovězí, telecí). Preferujeme samozřejmě maso čerstvé, upravované na všechny způsoby.
Přílohy:
V nabídce máme brambory připravené na různé způsoby, luštěniny, rýži, těstoviny, knedlík.
Pečivo:
Svačinky obsahují různé druhů chlebů a ostatního pečiva, samozřejmě i vícezrnné. Zařazujeme také dětmi velmi oblíbené paní kuchařkou s láskou pečené různé druhy buchet, bábovek a moučníků. Do nich používáme také špaldovou mouku, mrkev, cuketu, stévii, …
Cukr:
K dochucování nápojů, salátů, jogurtů, tvarohů a k pečení domácích moučníků pravidelně střídáme bílý cukr, tmavý cukr, stévii, ovocné sirupy a med.
V naší školce je pravidelným poděkováním paní kuchařce při odnášení z valné většiny prázdného talíře věta „Paní kuchařko, vy jste mi zase dneska nic nedala“ :-). To považujeme za krásné specifikum stravování v naší škole.